Foto-Studio 5


Go to content

Savjeti

Za najbolje rezultate pri fotografiranju digitalnom kamerom potrebno je držati se nekoliko kratkih uputa.

Rezolucija u kojoj fotografiramo unaprijed određuje maksimalnu veličinu kvalitetne fotografije. Unatoć nižoj rezoluciji moguća je i izrada fotografija većeg formata no tada je kvaliteta fotografije nešto niža. Preporučljiva minimalna rezolucija za fotografije veličine 9x13 = 1280x960 (1,3 megapixela)
10x15 = 1600x1200 (2,0 megapixela) pa sve do 20x30 = 3000x2000 (6 megapixela).
Iste rezolucije preporučljive su i kod scaniranja fotografija na scanerima. Izlazna rezolucija koja ide na stroj za izradu fotografija je 304 dpi, pa prema tome treba odrediti veličinu željene fotografije. Fotografije se spremaju u JPG-u, TIFF-u.

Pri kupnji digitalnih fotoaparata treba obratiti pažnju na maksimalnu rezoluciju koju kamera može postići, te na optički zoom koji kamera ima (digitalni zoom je nebitan jer ionako pada rezolucija, a slika se može zumirati i na stolnom CPU.). Danas su već uobičajeni fotoaparati sa 8 ili čak 12 megapixela!

Memorijske kartice moraju imati što veću zapreminu memorije (ukoliko želite kvalitetne fotografije) da biste mogli fotografirati u većim rezolucijama. Uvijek imajte spremne nove baterije (najbolje one koje se mogu puniti) jer digitalni fotoaparati ih brže troše od klasičnih fotoaparata.Sve snimke koje ste snimili pohranite na CD (ili DVD), najbolje dvije kopije, radi sigurnosti. Unatoč tome, velika je vjerojatnost da se nakon 5 ili 10 godina, snimke na Vašim nedijima (CD,DVD), neće moći očitati! I samo "stajanje" medija izaziva promjenu zapisa koji vremenom postaje nečitljiv!

To je nepobitna činjenica, stoga Vam preporučamo da odaberete Vaše najvrednije snimke i od njih napravite fotografije jer one vremenom neće izblijedjeti!Vaša djeca i unuci moći će tada listati takav foto- album i prisjetiti se vremena u kojem ste Vi živjeli.


Back to content | Back to main menu